Tym samym możliwe jest ich korzystanie przez wiele lat, a ich wygląd wciąż będzie zachwycał. Oczywiście warto je tuż po zakupie zakonserwować, by mieć pewność że ich wygląd z biegiem lat nie straci na wartości. Konserwacja jest niewiarygodnie prosta, gdyż wystarczy tylko natrzeć akcesoria oliwą z oliwek lub olejem kuchennym, a następnie umyć je gorącą wodą. Czynność tę powinno się powtórzyć, ażeby osiągnąć zamierzony efekt. Po takim zabieg u drewniane akcesoria nie przenikają zapachami, oraz nie zabarwiają się w trakcie mieszania jedzenia. Olej czy oliwa z oliwek to nie jedyne sposoby na zakonserwowanie drewna. Równie dobrym sposobem jest ocet jabłkowy, który ma podobne właściwości. A dodatkowo osprzęt kuchenny, który został już przedtem zabarwiony może pod wpływem octu jabłkowego odzyskać swój oryginalny kolor. Pielęgnacja drewna w kuchni Kategorycznie zabronione jest wkładanie mokrych jeszcze drewnianych naczyń do szafek. Należy je pierw z dużą dokładnością osuszyć, aby nie doszło do ich zniszczenia. Tylko mycie ręczne jest odpowiednie dla drewnianych akcesoriów, gdyż nadmiar gorącej wody w zmywarce w połączeniu ze szkodliwymi detergentami zwyczajnie niweluje żywotność drewna i je niszczy. Niestety nierzadko drewno przeniknie intensywnymi zapachami gotowanych potraw. Wówczas najlepiej użyć sok z cytryny, który skutecznie zneutralizuje niechciane zapachy. Chlebak wykreowany z drewna jest zwłaszcza narażony na szkodliwą pleśń. Chcąc uniknąć pleśni warto przetrzeć wnętrze chlebaka ściereczką nasączoną octem. Ta prosta czynność jest gwarantem utrzymania chlebaka w dobrej kondycji. Cięższe zabrudzenia można usunąć przy użyciu babcinych sposób: wody w połączeniu z sodą oczyszczoną. Źródło: Pojemniki kuchenne Keeeper.
Tym samym możliwe jest ich korzystanie przez wiele lat, a ich wygląd wciąż będzie zachwycał. Oczywiście warto je tuż po zakupie zakonserwować, by mieć pewność że ich wygląd z biegiem lat nie straci na wartości. Konserwacja jest niewiarygodnie prosta, gdyż wystarczy tylko natrzeć akcesoria oliwą z oliwek lub olejem kuchennym, a następnie umyć je gorącą wodą. Czynność tę powinno się powtórzyć, ażeby osiągnąć zamierzony efekt. Po takim zabieg u drewniane akcesoria nie przenikają zapachami, oraz nie zabarwiają się w trakcie mieszania jedzenia. Olej czy oliwa z oliwek to nie jedyne sposoby na zakonserwowanie drewna. Równie dobrym sposobem jest ocet jabłkowy, który ma podobne właściwości. A dodatkowo osprzęt kuchenny, który został już przedtem zabarwiony może pod wpływem octu jabłkowego odzyskać swój oryginalny kolor. Pielęgnacja drewna w kuchni Kategorycznie zabronione jest wkładanie mokrych jeszcze drewnianych naczyń do szafek. Należy je pierw z dużą dokładnością osuszyć, aby nie doszło do ich zniszczenia. Tylko mycie ręczne jest odpowiednie dla drewnianych akcesoriów, gdyż nadmiar gorącej wody w zmywarce w połączeniu ze szkodliwymi detergentami zwyczajnie niweluje żywotność drewna i je niszczy. Niestety nierzadko drewno przeniknie intensywnymi zapachami gotowanych potraw. Wówczas najlepiej użyć sok z cytryny, który skutecznie zneutralizuje niechciane zapachy. Chlebak wykreowany z drewna jest zwłaszcza narażony na szkodliwą pleśń. Chcąc uniknąć pleśni warto przetrzeć wnętrze chlebaka ściereczką nasączoną octem. Ta prosta czynność jest gwarantem utrzymania chlebaka w dobrej kondycji. Cięższe zabrudzenia można usunąć przy użyciu babcinych sposób: wody w połączeniu z sodą oczyszczoną. Źródło: Pojemniki kuchenne Keeeper.