sklepowe regały, bez uwzględniania ich producenta, czy takich szczegółów jak kolor. Projekt sklepu mięsnego o sporo łatwiej zaprojektować niż to jest w przypadku projektów restauracji lub cukierni. Zwykle sklep mięsny to tylko przeszklone lady chłodnicze i stojaki, na których umiejscowione są pozostałe produkty. Projektując sklep powinno się brać pod uwagę trzy punkty widzenia. Po pierwsze klientów, którzy muszą polubi robienie zakupów w sklepie i do niego wracać bacząc na na to, że jest to niezwykle wygodne. Po drugie pracownikom również musi być wygodnie. Projekt cukierni chociażby powinno uwzględniać to, ażeby pracownicy mieli wygodne stanowisko do przygotowywania deserów. Po trzecie należy brać pod uwagę przepisy. W lokalu muszą być wyraźnie oznaczone drogi pożarowe, czyli drogi ewakuacyjne. Wyjścia muszą być oznakowane a ścieżki wśród regałami w sklepach stosownie szerokie. W dodatku powinno się przestrzegać przepisów sanitarnych, więc w lokalu muszą być odpowiednie miejsca przeznaczone do higieny. To w szczególności istotne w sklepach spożywczych, gdzie sprzedawca myje narzędzia - noże. Do tego dochodzi ostatnia kwestia - przepisy bhp.
Dodatkowe informacje: projekt cukierni.